Hasznos kerti eszköz ültetéshez

Ezúttal egy ültetéshez, iskolázáshoz használható, a kereskedelmi forgalomban - tudtommal - nem kapható kerti eszközt mutatok be.

Az ültetéshez általában az ültetőfa (ami ma sokszor műanyag), vagy az ültető kanál használatos. Ez az itt bemutatott ültető eszköz tulajdonképpen az erdészeti gyakorlatban használatos ékásó kicsi, egykezes változata, így a neve talán legyen egykezes ékásó.

Miután használatát megszoktuk, igen gyorsan és hatékonyan lehet vele dolgozni, különösen hasznos lehet, ha a csemetéket, palántákat, vagy akár a néhány leveles magoncokat sorba ültetjük.

Húsvét - kert - virágzás

Előző bejegyzésem, a fagyal szaporítása a munkáról szólt, most azonban Húsvét idején tegyük félre tennivalóinkat, és csak egyszerűen gyönyörködjünk kertünkben a tavaszi virágzás kellemes élményében.

Én is ezt teszem, lássunk egy kis ízelítőt, irány a kert!

Mindjárt az első képen egy kökörcsin, és a természet védőinek  megnyugtatására gyorsan közlöm, hogy nemes kökörcsin, egészen pontosan a Pulsatilla vulgaris 'Röde Klokke' névre hallgat. Igen szimpatikus tulajdonsága, hogy egy tő elültetése után következő évben újabb és újabb növények jelennek meg, szépen - bár nem túl gyorsan - magától is szaporodik.

Fagyal szaporítása házilag

Sövények kialakítására többféle cserje is alkalmas, ezek közül talán leggyakoribb a fagyal (széleslevelű vagy télizöld fagyal - Ligustrum ovalifolium). Ha csupán néhány méteres sövényről van szó, az ehhez szükséges fagyal csemetéket legegyszerűbb megvásárolni, hosszabb sövény esetén azonban már nem is olyan olcsó mulatság.

Ha két sorban ültetjük háromszög kötésben 40 cm-es tőtávolsággal, folyóméterenként 5 db fagyalra lesz szükségünk, így ez a jelenlegi árakon - szabadgyökerű csemetével - méterenként 400-500 Ft.

Hogy ez kinek olcsó, vagy kinek drága, mindenki döntse el maga, viszont ha nem bírunk a bennünk rejtőzködő kertészkedő ösztönökkel, mindenképpen saját magunk is nekiláthatunk a fagyal szaporításának. Nem nehéz, a rossz nyelvek szerint ha az ember egy fagyal vesszőt a háta mögé hajít abból már fagyal lesz. Ez természetesen túlzás, ezért a szükséges darabszámnál feltétlenül többet készítsünk.