Magyal - kicsit kert, kicsit karácsony


A magyal (Ilex aquifolium) nem csupán a kert dísze, hanem a karácsonyi időszakban különös jelentőséggel is bír, ezért is gondoltam, hogy most, karácsony tájékán ejtek róla néhány szót,  többek között a szaporításáról is.

Kezdjük először a magyal karácsonyhoz való kötődésével. Sok helyen használják díszítő, dekorációs elemként, elsősorban az angolszász kultúrákban, de már nálunk is egyre elfogadottabb lesz. Szúrós levelei Krisztus töviskoszorúját szimbolizálják, piros bogyói pedig a vérét. A magyal jelentősége azonban ennél jóval régebbre nyúlik vissza, hiszen ez az időszak a téli napforduló, a megújulás, az új remény ideje, mely a régi korokban is megjelent. A magyal az ír mondavilágban a természet örök megújulását jelképezte, ókori Rómában pedig a téli Saturnalia ünnepeken magyalcsokrokkal ajándékokat küldtek egymásnak, de a kelta papok is díszítettek magyallal.


A magyal a kertben kedvelt dísznövény,  fő díszítő értékét fényes sötétzöld, kemény, szúrósan fogazott örökzöld levelei, valamint élénkpiros húsos termése adja, amiről érdemes tudni, hogy mérgező. Kétlaki növények, tehát külön nőivarú és hímivarú egyedei is vannak. Csoportosan, sövényként vagy szoliter növényként magánosan ültetve is jól mutatnak.

Magyal - fotó: Franco Rossi
Nálunk főleg a közönséges magyal, illetve ennek a tarkalevelű fajtája (Ilex aquifolium 'Aureomarginata') terjedt el, de még nagyon sok dísznövényként is alkalmazható magyalfaj, és még számos kiváló, de kevésbé ismert fajtája is van. Árnyékos, napos helyre is ültethetjük a magyalt, de ennél fontosabb, hogy ne szeles helyre tegyük.

Magyal szaporítása: szaporítható közönséges bujtással, téli oltással, zöld illetve félfás dugványozással (dugványozásnál serkentőszer használatára is szükség van), bővebben itt a magvetésről írok, ez az, amit magam is kipróbáltam.

A termése novemberben érik, a begyűjtött magokat érdemes állni hagyni egy ideig, hogy egy kicsit megpuhuljanak, a magokat így könnyebben tudjuk majd kimosni. A kimosott magokat ezután elrétegezzük (ehhez a közeg leginkább homok, de lehet perlit vagy tőzeg is). Az elrétegezett magoknál már csak arra kell figyelni, hogy ki ne száradjon, na és persze túl nedves se legyen.

A magyal magjának fontos tulajdonsága, hogy a friss magokban még fejletlen az embrió, és ez csak lassan és egyenlőtlenül fejlődik ki. Így a magok elvetésével várunk egy évet, és csak a következő év őszén, vagy az azt követő tavasszal tudjuk elvetni, a magok egy része így is csak még egy évvel később fog majd kikelni.


Ami viszont kikelt, azt augusztusban érdemes áttűzdelni, vagy becserepezni. Ha van rá módunk, a becserepezés azért is jobb, mert a magyal érzékeny az átültetésre, így ha erre kerül sor, akkor azt később is csak földlabdával tegyük meg.

A fiatal növénykéket eleinte védett, árnyékos, félárnyékos helyen neveljük, árnyékolhatjuk például raschel hálóval. Később már jobban bírja az erősebb fényt.

3 megjegyzés:

  1. Bajban vagyok! A magyal magot októberben cserépbe ültettem, meleg helyen kikelt és vékony hosszú lett....! Nem tudom ki lehet-e tenni a kertbe cserepestül, vagy egy 10 fokos - zárt, üvegezett teraszra tegyem???? Ez az első próbálkozásom! A magnólia maggal is épp így jártam, azzal sem tudom, mit kezdjek? Ugyanúgy tegyek mint a magyallal? Úgy tudom, bírják a hideget, de mennyire hideget???? Kérem segítsen valaki, köszönöm !!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindkét növény a kertbe való, ezért is nyurgult fel a szobában. Én most tavaszig a teraszon tartanám őket, és egy borongós, szélcsendes időben ültetném ki a szabadba földlabdástól (a magnóliát savanyú tőzeges földbe), vagy egy nagyobb cserépbe. Ha ekkor tőre vágod, valamelyik alsó rügyből már új, erőteljes hajtások fejlődnek ki a mostani nyurga helyett.

      Lehetőleg árnyékos, félárnyékos széltől és tűző naptól védett helyre tedd őket, főleg fiatal korban, később már jobban elviselik a szélsőségeket.

      További sok sikert !!!

      Törlés
  2. Tiszteletemrendeltem egy magyal alszkát.lakàsban tartanám dísznövènynek.a bogyoi min szàradnal ez.ez mitől van?beèrneke?

    VálaszTörlés