Miért írok blogot a kertről és dísznövényekről?

Erdőmérnökként a növények szeretetét nem kell különösen magyaráznom. Mint a legtöbb ember, én is mindig egy kertes családi házról álmodtam, ami ma már valóság. Itt kettős céllal tevékenykedem. Részben, mert jólesik, és igyekszem egy olyan kertet kialakítani, ahol jól érzem magam. Másrészt - egy a saját kerten kívüli földterület bevonásával - dísznövények termesztésével is foglalkozom. Illetve, inkább csak foglalkoztam, ma már inkább csak a saját szórakozásomra "bütykölgetek" a kertben.

Talán ennyiből is látszik, hogy van egy szerény kis saját tapasztalatom is a növények termesztéséről, de ennél még többre értékelem azokat az információkat, trükköket, titkos praktikákat, melyeket idős kollégáimtól, barátaimtól, vagy más kertészektől lestem el.

Mert ezek a legértékesebb információk, sokszor nem is egykönnyen hajlandók őket elárulni. Ha bemegyünk egy könyvesboltba, bőséges kínálatot találhatunk dísznövényekről, sziklakertről, kerttervezésről és szinte minden kapcsolódó területről. Legtöbbjük azonban alig nyújt az átlagos információknál többet, de talán nem is ez a feladatuk. Szép kidolgozás, csodálatos fényképek, igazán lehet bennük gyönyörködni. Magam is sok ilyet vásároltam, nem is bántam meg, de ennél többet nem várhatunk el tőlük, nem is ez a céljuk.


De szakkönyveket vásárolva az ezekben leírt szakmai fogásokat sem kell szentírásként kezelni, egyik gyakorló kertész az egyikre esküszik, a másik kertész másikra. Mindkettőnek igaza lehet, a növények életét bizony sokszor nem is olyan könnyű megérteni.

Nagyon sokat segíthet ebben egymás tapasztalatainak, próbálkozásainak, megfigyeléseinek megosztása, kipróbálása. Bízom benne, hogy minden ide látogató talál majd magának valami hasznosítható kis morzsát, ha pedig valaki úgy érzi, hogy hozzá szeretne szólni valamelyik témához (vagy akár új témát fölvetni), azt bátran biztatom, tegye meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése