Virágos november a kertben

Banális dologgal kezdem - szép idő van! Mindez csak azért érdekes, mert november közepét írunk, pár napja még ragyogó napsütésben 20 fok körüli hőmérsékletben kertészkedhettünk. Igazán kellemesen lehetett még ásni, elvégezni az őszi lemosó permetezést, vagy egyszerűen csak sétálgatni a kertben.

Munka közben pedig egy kis pihenőt tartva, volt miben gyönyörködnünk. A novemberi tartós jó időben a dísznövények közül néhány ismét kivirágzott. Azért nem lehet ezt a tavaszi kirobbanó virágözönhöz hasonlítani, szerényebb, kisebb, mégis szívet melengető. Leginkább az egyébként is korábban - enyhe tél esetén januárban, februárban - virágzó cserjék hozták előbbre virágzásukat, de másokkal is találkozhatunk.

Egy kis képes ízelítő a tavaszias hangulatú novemberi kert díszcserjéiből:

Kikeleti bangita - nevének megfelelően korán virágzik máskor is, enyhe teleken akár januárban, februárban is. Idén pedig novemberben. Az illata is kellemes.

Téli jázmin - szintén a korán virágzó cserjékhez tartozik.

Illatos lonc - februári virágzását előrehozva nemcsak csodálhatjuk, de illatát is élvezhetjük. Az egyik kedvenc illatú növényem (másik a prágai bangita). Igen, a kép november 27-én készült, az éjszakai hóesés után.

Ráncoslevelű bangita -csak május, júniusban virágozna, az ősszel kialakult bimbói szabadon telelnek máskor is a hajtások csúcsán, néhány közülük nem bírta tovább türtőztetni magát.

Levendula - tömeges virágzásról azért nem beszélhetünk, több levendula bokrom között tulajdonképpen ez az egyetlen virágot találtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése