Hasznos kerti eszköz ültetéshez

Ezúttal egy ültetéshez, iskolázáshoz használható, a kereskedelmi forgalomban - tudtommal - nem kapható kerti eszközt mutatok be.

Az ültetéshez általában az ültetőfa (ami ma sokszor műanyag), vagy az ültető kanál használatos. Ez az itt bemutatott ültető eszköz tulajdonképpen az erdészeti gyakorlatban használatos ékásó kicsi, egykezes változata, így a neve talán legyen egykezes ékásó.

Miután használatát megszoktuk, igen gyorsan és hatékonyan lehet vele dolgozni, különösen hasznos lehet, ha a csemetéket, palántákat, vagy akár a néhány leveles magoncokat sorba ültetjük.


Lapjának a hossza 20 cm, szélessége 6,5 cm, vastagsága 2 mm, fogantyúja 10,5 cm hosszú és 1,5 cm átmérőjű cső, és egy 5 cm hosszú 8 mm átmérőjű rúd köti össze a lappal. Az alsó háromszög alakú része a könnyebb talajba hatolás végett ék alakúra kissé le van köszörülve.

A száraz adatok után még egy kis kép:


Használata során a földbe szúrt ékásó előre-hátra mozgatásával egy hasítékot készítünk, ebbe helyezzük a kis növényt úgy, hogy a gyökfő a talaj felszíne alatt egy-két cm-el mélyebben legyen, majd az ékásót az előző hasíték mellé szúrva a gyökerekhez tömörítjük a talajt. Végül az így keletkezett második hasítékot betaposnánk, vagy az ékásóval eldolgoznánk, de ha ügyelünk a tőtávolságra, mindjárt ebbe tehetjük a következő csemetét.

Néhány dologra érdemes az ültetés közben figyelni:
  • kis gyökérzetű csemetéknél természetesen nem kell mély hasíték
  • ha a hasítékot a kelleténél szélesebbre készítjük, könnyen ferde lesz valamennyi csemete
  • a gyökerek mindig lefelé nézzenek, ne görbüljenek fel, eligazgatásukhoz használhatunk egy kicsi, a végén villás botot, vagy magát az ékásónkat
  • a földet a gyökerekhez nem kell erősen hozzápréselni, lényeg, hogy a végén a csemetét megfogva ne jöjjön ki a földből (tudom, ez csak erő kérdése, de érezni fogjuk, mikor jó)
  • fontos a talaj megfelelő nedvességi állapota, túl száraz talajnál beomlik a hasíték, a gyökerek mellé is száraz földmorzsák kerülnek, túl nedvesnél pedig ragad
  • ha a talajunk egyébként jó állagú, csak felszíne megszáradt kissé, a fölső 1-2 mm részt az ékásóval "enyhe csuklómozdulattal" söpörjük arrébb, nem fog behullani a hasítékba
A végére már csak egy maradt: mindenkinek eredményes ültetést kívánni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése