Tulipánfa vagy liliomfa?

liliomfa

"A tulipánfa virágzáskor, hát az valami gyönyörű!" - halljuk gyakran tavasszal. A tulipánfa pedig valóban szép fa, a virágja sem csúnya, mégis nagy valószínűséggel a liliomfa az, amiről ilyenkor szó van. Rendszertanilag is rokonságban állnak egymással, mindketten a liliomfafélék (Magnoliaceae) családjához tartoznak.

Melyik is akkor a tulipánfa, és melyik a liliomfa?

Kezdjük talán a sokszor -tévesen- tulipánfának titulált liliomfával:


Ez tehát a lilomfa (Magnolia), melynek csodás virágaival gyakran találkozhatunk kertekben, parkokban:






Első pillantásunk valószínűleg a virágjára esik, de érdemes megnézni a levelét is, hogy később összehasonlíthassuk a valódi tulipánfáéval.

Nem túl magas (6-8 méter) növények, melyeket elsősorban pompás virágai miatt szeretünk.




A párás klímát, üde, mérsékelten kötött, és mészmentes talajokat kedvelik, húsos gyökérzetük miatt az átültetést nem szeretik. Meg a fagyzugot se, fiatalon pedig jó, ha félárnyékos helyen neveljük - vannak elvárásai. A legigénytelenebb, legedzettebb közöttük a japán liliomfa (Magnolia cobus), amely mérsékelten meszes talajban is megél, magról is könnyen szaporítható (csak egyenetlenül kelnek, egy részük átfekszik - vagyis majd egy évvel később kel csak ki)

Iskolázott Magnolia cobus csemeték

Ez pedig már a tulipánfa (Liriodendron tulipifera), melyet elsősorban lombozata miatt ültetnek parkokba, arborétumokba. Magassága a 30-40 métert is elérheti:


A koronája a képen láthatónál majd dúsabb lesz, ezt a képet még tavasszal, lombfakadás után készítettem.

És egy pillantás a tulipánfa jellegzetes alakú levelére:

2 megjegyzés:

  1. Betegségeiről,kezeléséről ha valaki küldene e-mailt,megköszönném.Hullatja a leveleit.
    Már 6 éves és még nem virágzott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A liliomfáknak nincs különösebb kártevőjük, a levelek sárgulását legtöbbször a talaj vagy az öntözővíz mésztartalma okozza, valamint napos helyen érdemes bőségesen öntözni. Esetleg előfordulhat még gombás fertőzés, de ekkor a leveleken sötétbarna foltok jelennek meg, az ilyen leveleket el kell távolítani.

      Sok fajuk és fajtájuk ismert, bizony van, amelyik csak 10-15 év után kezd virágozni. A virágzás kezdetét a szaporítás módja is befolyásolja.

      Törlés