Aranyeső vagy aranyfa?

Hasonlóan a tulipánfa - liliomfa nevének téves használatához, az aranyeső esetében sem teljesen egyértelmű, hogy pontosan melyik növényről is van szó.

A kertekben széles körben elterjedt - és gyakran tévesen aranyesőnek titulált díszcserje valójában az aranyfa (Forsythia), de nevezik aranycserjének is, melynek több faja, változata is elérhető.

Népszerűségét elsősorban igen korai - még lombfakadás előtti virágzásának köszönheti, és egészen a lomblevelek megjelenéséig megőrzi virágpompáját.


Aranyfa vagy aranycserje


Az aranyfa (aranycserje) szaporítása vegetatív úton egyszerű (a magvetést hagyjuk meg a nemesítőknek). Kis mennyiségben ősszel, lombhullás után bujtással szaporítható, a kifejlődött új növények a következő ősszel leválaszthatók az anyanövényről.

Ha nagyobb mennyiséget szeretnénk (vagy ha szimpatikusabb), válasszuk a dugványozást. Ehhez a megfelelő időpont hajtásdugványozáshoz a június - július, fásdugványozáshoz a kora tavasz. Azt érdemes figyelembe venni, hogy a vesszők felső részéből a sok virágrügy miatt gyengébb eredményt kapunk.

Most pedig következzen az aranyeső (Laburnum), mely a pillangósvirágúakhoz tartozik, és szintén aranysárga virágözönéről kapta a nevét.

Aranyeső (foto:Maja Dumat)


Amit leginkább tudni érdemes az aranyesőről, hogy minden része mérgező, különösen a termése. Így nem célszerű olyan helyre ültetni, ahol kisgyermekek vannak, különösen óvodák, iskolák udvarára. Mivel az aranyesőt  sárga akácnak is nevezik, az akác (fehér akác) virágját pedig szokták csipegetni, a két növény összekeverése ezért is veszélyes lehet.

Az aranyeső (Laburnum) szaporítása sem okoz különösebb problémát, de itt az aranyfától eltérően a magvetés vezet eredményre. A télen szárazon tárolt magját májusban forrázás után vethetjük szabad földbe, két hét alatt kikel a magok többsége, legfeljebb néhány mag lesz, amelyik átfekszik, és a következő évben fog kikelni.

Végül, ha már ilyen "aranyos" dolgokról van szó, megemlíthetjük, hogy van egy aranyvessző névre hallgató virágos évelő nemzetség is (Solidago - hazánkban némelyik veszélyes invazív özöngyom, vagyis jobban és agresszívabban terjed, mint kellene).

Miért is jó tudnunk, hogy hogy mi a különbség az aranyeső, aranyfa, aranycserje, az aranyeső, és a sárga akác között? Mert ettől kezdve örök bizonytalanságban élhetünk, sosem tudhatjuk, hogy beszélgetőtársunk is tisztában van-e a pontos elnevezésekkel, és arról beszél-e, amire mi gondolunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése